16 Mart 2011 Çarşamba

2000-2001 sezonu son 6 hafta

28.hafta itibarıyla puan durumu:


29.hafta: Beşiktaş-Samsun maçıyla açılır ve golsüz beraberlik Beşiktaş’ın umutlarını azaltır. Bu maçta Samsun forvetinde Ertuğrul Sağlam ve İlhan Mansız görev yapmıştır.

Cumartesi akşamı haftanın maçı oynanacaktır. Sakıp Özberk yönetimindeki Gaziantepspor galip gelerek rakibiyle puanı eşitlemek istemektedir. Fakat Fenerbahçe o sezon Kadıköy’de oynadığı maçlarda 14’te 14 yapmıştır. İlk yarıda 3-0 deplasman takımının üstünlüğü ile sona erer. Fenerbahçe’de 2. yarıda Ali güneş’in yerine Milan Rapajc, Elvir Balic’in yerine Serhat Akın oyundadır.  Takım sahaya müthiş bir tezahürat altında çıkmış, herkes şaşkına dönmüştür. Skor 0-3 devam ettiği sırada Kadıköy’de atmosfer sözde değil gerçekten inanılmazdır. Rapajc’in müthiş oyunu ile Fenerbahçe 0-3’den bir maçı daha çevirmiştir. Böylece Gaziantep ile puan farkını altıya çıkarır ve yarışın dışına iter. Galatasaray ertesi gün Rize deplasmanında 2-4 kazanır ve 64 puanla averaj farkını 3’e indirir. Yarış iyice kızışır.

30.hafta: Açılış maçında Gaziantep, Ersun Yanal ile başarılı bir sezon geçiren Ankaragücü’nü 2-1 yenerek puanını 61 yapar. Cumartesi günü Beşiktaş, Kocaeli deplasmanında bir beraberlik daha alarak iyice yarışın dışında kalır. Galatasaray Hagi’nin de 2 gol attığı maçta Adana’yı 4-1 yenerek averaj farkını kapatmış ve maç fazlasıyla 3 puan öne geçip liderliği geri almıştır. Pazar günkü derbide Fenerbahçe Trabzon deplasmanındadır. 9 haftadır devam ettirdiği liderliğini korumak için kazanmak zorundadır. Fakat Trabzonspor Sergen Yalçın, Oktay Derelioğlu, Hami Mandıralı, Gökdeniz Karadeniz’li kadrosuyla maça çok asılır ve 30.dakikada Hami’nin attığı golle ligin kaderini etkiler. Fenerbahçe bir çok pozisyona girdiği maçta gol bulamamıştır. Son haftaların en önemli oyuncusu Rapajc geçen hafta sarı kart görerek bu maçta oynayamamıştır. Böylece Fenerbahçe bir sonraki hafta oynanacak olan yılın derbisinden önce rakibinin 3 puan ve 1 gol gerisine düşmüştür.

31.hafta: Trabzonspor Cuma günü deplasmanda Ankaragücü’nü 4-2 yenerek galibiyet serisini 5 maça çıkarır. Beşiktaş İstanbulspor’u 2-0, Gaziantep de Denizli’yi deplasmanda 3-2 mağlup ederler. Gaziantepspor dev maç öncesi Fenerbahçe ile puanları eşitlemiş, Galatasaray’ın da 3 puan gerisine gelmiştir. 6 Mayıs 2001 tarihinde nefeslerin tutulduğu maçta Fenerbahçe Ali Güneş'le bulduğu erken golle 1-0 öne geçer. 2. yarının başında Rapajc’in sol taraftan Yusuf’a yaptığı asistle durum 2-0’a gelir. Maçın 75.dakikasında Galatasaray Suat ile umutlanır. Bu pozisyondan önce sakatlanan Rüştü golden sonra yerini bugünlerde Tavşanlı Linyitspor’da oynayan Oğuz Dağlaroğlu’na bırakır. Oğuz, Jardel ve Hagi’nin pozisyonlarında kalesini başarıyla korur ve yılın maçının kazanılmasında önemli bir rol oynar.

Derbiden sonra bitime 3 hafta kala puan durumu aşağıdaki gibi olmuş ve atılacak gol sayısı en az galibiyet kadar önemli hale gelmiştir.

32.hafta: Federasyon kritik maçların aynı saatte oynanmasına karar verir. Hafta içersinde Erzurum-Fenerbahçe maçıyla ilgili olarak ev sahibi takımın hocası Behzat Çınar ile Mustafa Denizli’nin Altay’dan takım arkadaşı oldukları üzerinde durularak Erzurumspor’un Fenerbahçe’ye farklı yenileceği tarzında spekülasyonlar ortaya atılmıştır. Fenerbahçe ilk yarısını 1-0 mağlup kapadığı maçın ikinci yarısında Mirkovic ve Rapajc’in golleriyle çok zor bir galibiyet almıştır. (Bu maçta Erzurumspor’un kadrosunda Ömer Erdoğan da bulunuyordu) Aynı saatte 28.haftada Cafer Aydın’ın attığı gollerle Fenerbahçe’yi 2-1 yenen Ankaragücü aynı skorla bu kez Galatasaray’ı yenerek ligin zirvesini etkilemeye devam etmiş aynı zamanda 8 sezon önceki maçın bir nebze unutulmasını sağlamıştır. Fenerbahçe son iki haftaya girilirken 3 puan ve 3 gol farkıyla öne geçmiştir. Gaziantep kendi sahasında son haftaların en formda takımlarından Trabzonspor ile berabere kalarak Galatasaray’ı yakalama şansını kaçırmıştır.


33.hafta: Zirveyi ilgilendiren maçlar 20 Mayıs Pazar günü aynı saate oynanacaktır. Fenerbahçe bu sezon 16’da 16 yaptığı Kadıköy’de Bursa ile Galatasaray ise deplasmanda 2 puan gerisindeki Gaziantep ile deplasmanda oynayacaktır. Benim de o harika atmosferde bulunduğum maçın ilk yarısı sıkıntılı geçmiştir. Gaziantep’ten gelen Galatasaray’ın gol haberi biraz can sıkmıştır. Tur atmayı beklerken avantaj mı kaybedecektik? Fenerbahçe, ikinci yarıya Serhat Akın’ın yerine Haim Revivo, Samuel Johson’un yerine Uche ile başalamıştır. Güzel oyun ve Revivo’nun attığı 2 güzel gol ile akşam muhteşem bitmiş ve mutlu sona 90 dakika kalmıştır.

20 Mayıs 2001 Fenerbahçe-Bursaspor maçından



34.hafta: Fenerbahçe şampiyonluk havasına girmiş, Türkiye’nin her tarafı bayraklarla donatılmıştır. Çünkü Fenerbahçe Samsun deplasmanında tek farklı mağlup olsa dahi, Galatasaray’ın 3 hafta önce Fenerbahçe’yi mağlup etmeyi başaran son haftaların en formda takımı Trabzonspor’u 3 farklı yenmesi gerekmektedir. Trabzonspor ise Sadi Tekelioğlu yönetiminde 8 maçtır yenilmiyor ve aldığı 6 galibiyet ile ligin en formda takımı görüntüsündedir.

Fenerbahçe, 26.dakikada Ali Akdeniz’in attığı golle 1-0 mağlup duruma düşmüştür. Ev sahibi ekipte tüm oyuncular çok hırslı bir oyun ortaya koymaktadırlar. Fakat aynı dakikalarda Ali Sami Yen’de ev sahibi takım gerekli olan 3 golü formda rakibi karşısında kolaylıkla bulmuştur. Fenerbahçe devrenin sonlarına doğru bulduğu golle paniği üzerinden atmış soyunma odasına 1 puan önde girmiştir. İstanbul’daki derbide gerekli skor ilk yarının sonunda yakalanmış olduğundan Fenerbahçe gol yememek zorundadır. Samsun’un galibiyet için saldırmasından yararlanıp 2 gol daha bularak diğer taraftaki skoru anlamsız hale getirmiştir. Daha sonra kameralara yansıyan maç öncesinde gerçekleştirilen Hami Mandıralı röportajı aslında anlayanlar için oldukça anlamlıydı. Hami, o günkü rakipleri değil de Fenerbahçe şampiyon olduğu için oldukça üzgündü ve bunu belirtmekte bir sakınca görmedi. Fenerbahçe deplasmandan galibiyet ve hak ettiği ŞAMPİYONLUK ile dönünce bu maçta bir çok kişi tarafından unutulup gitti. Ama Fenerbahçeli unutmaz!

                                              2000-2001 sezon sonu puan tablosu

Yukarıda tarihi gerçekleri yorumsuz bırakıp kısaca “şerefli ikincilik” söylemini biraz irdeleyelim. Bir takımın yöneticilerinin sıklıkla kullandıkları şerefli ikincilikler söylemine konu olan sezonlar 1986-87 ve 1992-93 sezonlarıdır. O sezonlardan ilkinde yaşananları okumak isteyen sporseverler http://futbolunsifreleri.blogspot.com adresinden okuyabilirler. İlgili sezonların puan durumlarını, hangi takımın şampiyon olduğunu ve maçlarını da http://www.mackolik.com/Puan-Durumu adresinden bulabilirler.

Benim 25 yıllık futbol hayatımda gördüğüm şerefli 2 tane ikincilik vardır. Birincisi tarihte belki de ilk defa 3 takımın aynı pankartla maça çıktığı, papermoon yemeklerinin yendiği, Almanya’da Avrupa’nın en saygın bahis şirketlerinden birisinin listesinden çıkardığı Beşiktaş-Galatasaray maçının oynandığı, 17 dakika uzatmayla tarihin en kirli maçlarından biri olarak arşivlerde yerini alan Denizli deplasmanında 2005-2006 sezonunda yaşanan ikinciliktir. Bugün Türkiye’nin veya dünyanın her hangi bir liginde o şekilde bir maçın tamamlanabileceğini düşünmüyorum. İkincisi ise daha geçen sezon yaşanmıştır. Kirli olan futbolumuz son haftadaki skorlarla temizlenmiş, futbolumuzda devrim olmuş, Anadolu’dan yeni bir şampiyon çık(arıl)mıştır.

Saygılar, sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder