18 Mart 2011 Cuma

Galatasaray-Fenerbahçe (26.hafta)


Galatasaray’ın derbide lehine gözüken tek istatistik TT Arena’da henüz yenilmemiş olması.  Oynadıkları 4 lig maçında 3 galibiyet 1 beraberlik almışlar. Bu süreçte deplasmanda ise genelde mağlup oldular. Bu sezon 12 kez yenilmeleri, takımın yenilgiye alışması adına oldukça olumsuz bir durum. Sağ bek mevkiindeki sıkıntıdan dolayı saha çıkarabilecekleri en iyi kadronun aşağıdaki şekilde olacağını düşünüyorum.


Galatasaray’ın maça hangi kadro ile çıkacağını tahmin etmek oldukça zor görünüyor. Benim kaledeki tercihim kesinlikle Aykut Erçetin olurdu. Çünkü daha önceki derbilerde çok da kötü bir performans sergilediğini söyleyemeyiz. Ama ben Hagi’nin tercihinin Zapata olacağını düşünüyorum. Bu durum Galatasaray adına handikap gibi görünüyor.

Hagi, sağ bek sıkıntısından dolayı Gökhan Zan ve Servet Çetin savunma ikilisine mecbur gibi görünüyor. Bu dörtlü mecburen sahada olacaklar. Oldukça fizikli bir savunma dörtlüsü olarak gözükse de yan toplarda büyük sıkıntılar yaşamaları bu maç için de oldukça riskli gözüküyor. Fenerbahçe’nin kanat bindirmelerinde Neill ve özellikle Hakan Balta’nın performansları çok önemli olacak.

Galatasaray’ı sıkı takip edenler de dahil 10 kişi sorsak sanırım her birinin orta sahada tercih edeceği üçlü farklı olurdu. Hücum yapmak adına benim tercihim Cana, Culio ve Yekta şeklinde olurdu. Fakat Hagi’nin Yekta’nın yerine daha savunma ağırlıklı Mustafa Sarp ve Ayhan Akman'dan birisini tercih edeceğini düşünüyorum. Cana Alex'e yakın oynatmayı düşüneceği isim olabilir.

Hücum hattında Stancu tercihi de söz konusu olabilir fakat bugüne kadar hiç ümit vermemesi onun şansını azaltıyor. Hücumun solunda bir ihtimal Arda tercihinde bulunabilir Hagi.

Verilen demeçlerden sezonun finali ve en önemli hedefi olarak görünen maçta, geriye düşülmesi bir anda bütün motivasyonu tersine döndürebilir. Ayrıca, kendi sahasında Trabzonspor’u konuk edeceği halde bu maçla birlikte ligi bitiriyor havasında olmaları da oldukça düşündürücü.

Fenerbahçe tarafından bakınca kadronun daha belirgin olduğu görülüyor. En azından savunmadaki kaleci ve savunmadaki 4 oyuncu net olarak belli. Stoch, Semih, Baroni de kadronun farklı versiyonlarına göre 11’de yer bulabilme ihtimali olan oyuncular.


Volkan Demirel Fenerbahçe’nin en güvendiği isimlerden birisi durumuda. Çok başarılı bir sezon geçiriyor. Savunma dörtlüsü oldukça uyumlu bir görüntü çiziyor. Kademe anlayışı ve yardımlaşma üst düzeyde. Lugano ve Yobo ikilisi birbirlerini tanıdıkça uyumları ve başarıları arttı. Yobo, Gökhan ve özellikle Santos topu oyuna sokma konusunda oldukça iyiler ve rakiplerin yaptığı baskıda dahi topu orta sahaya başarıyla geçirebiliyorlar. Özellikle Lugano’nun hava toplarındaki başarısı ve bu sezon attığı 8 gol yan toplarda zayıf Galatasaray için önemli bir tehdit olacaktır.

Bence orta sahada Emre’nin oynamayacak olması bu maç için dezavantaj değildir. Daha önce de yazdığım gibi Emre Kadıköy’de daha zayıf takımlara karşı oynanan maçlarda  öne oynama isteği, arzulu oyunu ve hücuma verdiği katkıyla çok başarılı olabilir. Ama daha denk maçlarda orta sahada gerekli direnci gösteremiyor. Beşiktaş maçında kritik bir asist yapmasına rağmen özellikle ilk yarının en kötülerinden birisiydi. Selçuk Şahin, Mehmet Topuz ve Özer Hurmacı’dan oluşan orta sahanın top dolaştırma  ve rakibe baskı konusunda çok başarılı olduklarını düşünüyorum. Dia kanat atakları konusunda oldukça yıpratıcı olsa da ayağa pas organizasyonunun biraz dışında kalıyor. Aykut Kocaman’ın geçen hafta onu kenarda bekletip yerine top alıp vermede daha başarılı olan Stoch’u tercih sebeplerinden birisi bu olabilir. Alex’in atacağı ara toplarında savunma ile kaleci arasına girmede oldukça başarılı olan Ning, Galatasaray’ın ağır denebilecek savunma göbeği için çok tehlikeli olacaktır.

Galatasaray’ın hücumda oynayan üç oyuncusunun orta sahaya destek vermemeleri hemen hemen tüm maçlarda orta saha üstünlüğünün rakibe geçmesine olanak sağlıyor. Fenerbahçe ayağa pas ve yarı saha baskısı ile orta sahaya dolayısıyla oyuna hakim olacaktır.  Geçmişte yaşanan derbi sürprizlerinin bugünkü durumdan farklı olduğunu düşünüyorum. O maçlarda takımlardan birisi kötü bir sezon geçiriyor olsa da, kadro kalitesi hiç de rakibinden aşağıda değildir. İlk yarıdaki Galatasaray'ın sürpriz iyi oyunu sonunda aldığı beraberlikle bugünkü durum oldukça farklı. Hagi takıma yeni bir umutla bir hava getirmişti, Alex ve Fenerbahçe bugünkü durumlarının oldukça altındaydılar. Ayrıca şu anda Galatasaray kadrosunun değil Fenerbahçe’den bir çok Anadolu takımından daha zayıf olduğu konuşuluyor. Teknik Direktörden kalecisine, hangi bölgeye bakarsanız bakın Fenerbahçe’nin net bir üstünlüğü söz konusu. Bu yüzden Fenerbahçe için bu maç, eksi averaja sahip, ligin orta sıra takımlarından birisiyle oynayacağı zor bir deplasman maçı. Galatasaray’ın seyirci avantajı dışında bir avantajı gözükmüyor. Oyun berabere gittiği sürece desteğine devam edecek olan taraftar aksi bir durumda, geçmiş yenilgilerin de etkisiyle maçın yarıda kalmasına dahi neden olabilir.

İyi oynayanın ve kazananın Fenerbahçe olması dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder