16 Şubat 2011 Çarşamba

Cüneyt Çakır ve Fenerbahçe

Cüneyt Çakır süper ligde maç yönetmeye başladığından beri Fenerbahçemizin 17 maçında maçın hakemi olarak görev almış. Birkaç gün içinde zaten her iki takım içinde yönettiği maçlarda kaç galibiyet-mağlubiyet aldığıyla ilgili gazetelerde haberler çıkacaktır. Benim üzerinde duracağım ve aklımdan çıkmayan maç 0-0’ın rövanşında 27 Şubat 2008’de ASY’ de oynanan Türkiye Kupası çeyrek final maçı. FIFA kokartlı değerli hakemimizin söz konusu maçtan sonra yaklaşık 1 yıl Fenerbahçe maçlarına verilmemiştir. Peki bu maçta ne olmuştu:

TFF’nin sitesinden aldığım bilgiler şöyle:
Galatasaray                                  Fenerbahçe
4.dk   Hakan Şükür   1-0             67.dk. Gökhan Gönül 1-1
89.dk.Ümit Karan     2-1
Sarı kart: 4                                   Sarı kart: 8                              
Kırmızı kart:1                              Kırmızı kart:3

Maç 4.dakikadaki Galatasaray golüyle başlar. Lugano 18.dakikadaki bir pozisyonda sarı kart görür. Lugano bacağını uzatır, Mehmet Topal ise bacağın üstünden rahatlıkla geçebilecekken Lugano’nun bacağına çarpar. Faul olsa bile sarı kart yanlıştır. 24. dakikada Lugano yaptığı bir faul sonrası hakemi protesto edince 2. sarı karttan atılır. Ama Fenerbahçe’nin orta sahadaki ve oyundaki üstünlüğü devam eder. 67. dakikada Gökhan skoru eşitler. Bu dakikadan sonra Fenerbahçe 10 kişi oynamanın da dezavantajıyla ceza alanına gömülür. Bu skor, Fenerbahçe’ye turu getirecektir.75. dakikada taç atışı için Gökhan 2-3 kez top toplayıcı çocuktan topu ister. Top sonunda atıldığında Gökhan eğilip yerdeki topu  almaktadır fakat bu hareket hakemi çok sinirlendirir. Futbolcu ve derbi psikolojisinden anlamadığından Gökhan Gönül’ü de hışımla 2. sarı karttan atar. 89.dakikada Galatasaray’ın beklenen golü ve tur gelir. Maç sonunda ortalık yine karışır ve oyuncularımızı tahrik eden Lincoln ile birlikte onu, ceza sahası içersinde dövmek için kovalayan Volkan da atılırlar.

Hakem hocaları seminer ve kurslarda der ki “İyi hakem otoriteyi kartlarıyla kurmaz. Oyuncuyu atmaya değil sahada tutmaya çalışın” Cüneyt Çakır maçı 12 sarı 4 kırmızı kartla bitirmiş sarı-kırmızı kartlarıyla maçın adamı olmuştur. Ertesi günün en güzel manşetlerden biri “cimbom çakırkeyif” olur.

Maçtan sonra Fenerbahçeli futbolcuların maçla ilgili görüşleri şöyledir:
Alex de Souza: "burada hakem etkisini analiz etmek lazım. nedenini anlamadığım bir sürü kart çıktı. sürekli faul yapan galatasaraylı bir futbolcu da kart dahi görmeden oyunu tamamladı. bugün sahada futbol kazanmadı."
Gökhan Gönül: "takımımı 9 kişi bıraktığım için de herkesten özür diliyorum. kart görmemem gerekirdi, ben top toplayıcı çocuktan bir kaç kez top istedim ama vermedi. daha sonra, yerdeki topu almaya çalıştığım sırada ise top attı. hakem bunun üzerine bana kart gösterdi. birkaç dakika kazanabilmek için böyle bir şey yapmazdım."
Volkan Demirel: " burada benim söylemek istediğim şey; bir brezilyalının bana gelip ana, avrat, kız kardeş, kız arkadaş küfretmesidir. yaptıklarım doğru olmayabilir ama olaya sevdiklerim girerse tepkimi gösteririm. artık lincoln`e bakış açım çok değişti "

Adnan Polat maç sonunda kartların fazlalığından yakınarak "Fenerbahçe’ye karşı olan şanssızlığımızı ancak böyle saçma sapan bir maçla kırabilirdik" demiştir.

Yorumum:
Cüneyt Çakır Avrupa’da yönettiği maçlarla son yıllarda “neden Avrupa’da hakemimiz yok” klişesini kısmen kıran bir hakemimiz. Çakır, Avrupa sahnesinde başarılı maçlar çıkarsa da bütün hakem hocaları ve yorumcuları tarafından korunsa da gergin geçen ülke içerisindeki maçlarda durum aslında hiç de parlak değildir. Bence futboldan pek anlamadığı için kuralları kitapta yazdığı şekliyle uygulamaya çalışır. Pozisyonlara kendi kattığı bir yorum yoktur. Hakem kurslarında söylenen ve bence işin özü bir söz vardır “Futbol oyun kuralları 17 maddeden oluşur ama en önemli madde 18. maddedir”.
Cüeyt Çakır bu yıl Fenerbahçe'nin maçına son olarak Bursaspor-Fenerbahçe maçında çıkmıştı. Maçın ilk yarısı hakem adına çok başarısız olmasına rağmen basınımızda ve medyada yer bulmamıştır.

Çakır geçen hafta gergin geçmesi beklenen Buca-Konya maçını yönetir. Maçta toplam 8 sarı ve 3 kırmızı kart çıkar. Cüneyt Çakır maçın bir çok anında kontrolü elden kaçırır ve yine otoriteyi sağlamak için kartlarını kullanır. Bence başarısız bir maç çıkarmasına rağmen diğer hakemlerin her hareketini kollayan eski hakemler de dahil kimse üzerine gitmez. Çünkü Cüneyt Çakır Avrupa’daki gururumuzdur. (bu cümle 90’lı yılların sonunda anlamsızca ertelen maçlar, yapılan hakem hatalarından sonra sıkça söylenen cümlenin öznesi hariç aynısı oldu galiba)

Sert ve gergin geçmesi durumunda Cüneyt Çakır’ın kontrolü yine kaçırabileceğini düşünüyorum. Ama umarım düşündüğüm olmaz hakem şansı onunla birlikte olur.

2 yorum:

  1. iyi hatırlatma oldu bu hocam. gerçi cüneyt çakır'ın fenerbahçe maçlarındaki yönetimini bilmeyen fenerli yoktur ama tekrar hatırlatmak iyi oldu. Ben cüneyt çakır'a rağmen 1-0 ve tek kırmızı kartla (lugano olabilir) alacağımızı düşünüyorum bu maçı :)

    YanıtlaSil
  2. rüyaya yat hocam:)tutuyor senin rüyalar. 82 johnson:))

    YanıtlaSil