20 Şubat 2011 Pazar

Beşiktaş-Fenerbahçe maçtan önce



Rıza Çalımbay (1980-1996) ve Müjdat Yetkiner(1980-1995). Kariyerlerinin başında iki genç oyuncu...

Moral-Motivasyon:

Bir çok kişi Beşiktaş'ın Kiev'e farklı yenilmesinin Fenerbahçe için dezavantaj olduğunu düşünse de ben aksini düşünüyorum. Haftalardır galip gelemeyen takımın aldığı farklı mağlubiyetin anlamsız bir hırstan başka ne gibi bir avantaj sağlayabileceğini bilmiyorum. Ben bir çok yönden güven kaybına (hocaya, takım arkadaşlarına hatta kendilerine) sebep olacağını düşünüyorum. 



Kadro yorumları:


Muhtemel Kadrolar:
                 Almeida                                                   Niang
                                                 
   Quresma      Guti       Simao                     Dia          Alex     Mehmet T.
                   
            Aurellio  Fernandez                                 Emre      Selçuk
                               
 İsmail   Sivok    İbrahim T.   Ekrem          Santos   Yobo    Lugano    Gökhan
                    Hakan                                                    Volkan

Tahmin ettiğim bu kadrolarda ne gibi sürprizler olabilir önce ona bakalım:
*Schuster Hilbert'i Ekrem'in yerinde kullanırsa öndeki yabancılardan birini feda etmek zorunda kalır ki bu da Fernandez olur. Yerine kullanabileceği tek isim Necip. Daha düşük olasılık Almeida'nın yerine Nobre'yi kullanmak olabilir. Ben her iki duruma da çok ihtimal vermiyorum. Schuster'in aklından geçeceğini sanmıyorum ama bizim için en kötü diziliş Fernandez'in yerine Ernst'in kullanılması olur. Bu durumda orta sahaları bundan önceki maçlarda olduğu gibi çok boş kalmaz.

*Fenerbahçe'de sakatlık sorunları çözüldüğü takdirde kadro yukarıdaki gibi olur. Son maçların aksine Dia ve Topuz'un ters taraflarda oynatılması hem bizim savunma hem de hücum gücümüzü arttırması bakımından akıllıca olabilir. Böylece Santos'un önünde daha diri Topuz oynamış olur ve  Dia da arkasında çok açık bırakan dağınık İsmail'in karşısında oynamış olur.

*Benim kadro tercihim ise kesinlikle Emre'nin yerine Mehmet Topuz, solda ise Özer Hurmacı'yı oynatmak olurdu. Böylece orta sahada iyi bir pas trafiği oluşturabilirdik. Maalesef Emre'nin oynadığı yüksek gerilimli bu tür maçlarda bunu başaramıyoruz. Emre'nin varlığı Kadıköy'deki daha hafif maçlarda çok daha yararlı oluyor. Çünkü Emre bence şu anda fizik olarak tam güçlü olmadığından oyundan çabuk düşebiliyor. Ayrıca böyle bir dizilişte Özer de alışık olduğu bölgede oynamış olur. Özer'in 90 dakika oynadığı her maçta takımın en çok koşan oyuncusu olduğu sürekli istatistiklere de yansımakta. 

Kale:
Volkan ve Hakan kıyaslandığında Volkan'ın üstünlüğü tartışılmaz. Ama bir kalecinin tek başına maç kazanabileceğine inanmıyorum.

Savunma:
Yobo-Lugano ikilisi ve İbrahim Toraman-Sivok ikilisi olarak bakılınca pek fark yok diyebiliriz. Toraman son dönemde sorunlar yaşasa da hızlı yapısıyla şu anda çok güçlü olmayan Niang'a ters gelebilir. Beşiktaş savunmasının son maçtaki yan top zaafı çok dikkat çekti. Fenerbahçe ve Alex'in de en iyi yaptığı işlerden birisi ki bu sene Lugano'nun 5 golü var. Ekrem sakatlıktan sonra Mustafa Denizli dönemindeki çok diri yapısından uzak görünüyorsa da Beşiktaş'ın aksamayan oyuncularından olduğunu düşünüyorum. İsmail ya çok iyi ya facia. Hücuma iyi destek verirken kanadından gelen akınlarda zorlanabiliyor. Bu bakımdan Santos'la benziyorlar aslında. 

Ters kademeye mükemmel giren, hücuma katkısı en yüksek sevide olan Gökhan faktörü Fenerbahçe için çok önemli bir avantaj. Sakatlığı sebebiyle oynayamaması takımının hem savunma hem de hücum yönünü zayıflatacaktır. Savunma anlamında bazen aksasa da ayağına hakim, soğukkanlı yapısıyla savunmadan top çıkarma anlamında olumlu işler yapabiliyor. Fenerbahçe'de Lugano, Beşiktaş'ta Toraman kart konusunda problem yaşaması olası futbolcular.

Orta sahalar
Orta sahaya kenar adamlardan destek alacak takımın hakim olacağını düşünüyorum. Bu bakımdan Quresma-Simao kanat ikilisinin mi yoksa Dia-Topuz ikilisinin mi savunma anlamında katkı sağlayacağı çok önemli. Dia önceki maçlarda çizgiye çakılı kalsa da son maçlarda bu desteği hem Santos'a hem de orta ikiliye vermeye çalışıyor. Son haftalardaki oyunuyla Mehmet Topuz'a söyleyecek bir lafımız yok. Aurellio-Fernandez ve Emre-Selçuk arasında müthiş mücadele olacak. Fernandez'i bu tür maçta izlemedik daha önce performansı bu bölgedeki üstünlük savaşında belirleyici olabilir. Bu bölgede Guti ve Alex'i de sıklıkla göreceğimizi düşünüyorum. Emre de, Selçuk da kart görmeye çok yatkınlar, Cüneyt Çakır da kart göstermeye. Beşiktaşlı oyuncular da bu durumu mutlaka kullanmya çalışacaklardır. Erken bir kart maçın gidişatını tamamen değiştirebilir.

Forvet
Almeida-Guti ikilisinin çok uyumlu ve birbirini tamamlayan oyuncular olduğunu düşünmüyorum. Guti, savunmanın arkasına çok iyi toplar atan bir oyuncu bu yüzden onun önünde Nobre veya Almeida'nın değil de hareketli, gezen bir santrafor olan Bobo'nun daha etkili olacağını düşünüyorum. Öte yandan Lugano da kendisine sorulsa bence Bobo yerine Almeida'nın oynamasını tercih edecektir. Tabi Quresma ve Simao arkaya kaçabilecek özelliklere fazlasıyla sahip. Yobo ve Gökhan gibi daha hızlı oyuncuların bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor. Burada Fenerbahçe'nin tek handikabı Santos olacak gibi görünüyor. 

Fenerbahçe'de ise Alex Niang ikilisinin yanına mutlaka Dia girmeye çalışcaktır ki bunun çalışıldığını Kayseri maçında özellikle ilk yarıda gördük. Maçın başında Niang'ın yanında 2. forvet gibiydi Dia. Fenerbahçe için Alex'in yerine Dia'nın o bölgeye daha fazla girmesi çok etkili olabilir. Bu durumda hem Alex'in pas alternatifi artacak hem de savunmanın dengesi bozulacaktır. Tabi bu durum Dia'nın çabuk yorulmasını doğurabilir.

Sonuç: Beşiktaş maça mutlaka arzulu başlayarak erken bir gol bulmak isteyecektir. Fenerbahçe ise pasla bu baskıyı kırmaya çalışacaktır. Beşiktaş'ın maçı kazanabilmesi için bence erken gol bulması şart. Çünkü oyunun devamında orta saha üstünlüğünün Fenerbahçe'ye geçeceğini ve galibiyete daha yakın olduğunu düşünüyorum.

Fenerbahçe kazanırsa maç fazlasıyla da olsa lider olacak ki bence yarışta en avantajlı duruma geçecek. Kaybederse 3 puan kaybederek yara almış olacak bence şampiyonluk şansını aynen devam ettirecektir. Beşiktaş kazanırsa ligde bu yılki misyonunu tamamlamış olarak, şampiyonlukta belirleyici olma rolüne önündeki maçlarda devam edecektir. Kaybederse Schuster daha sesli tartışılmaya başlayaktır ki önümüzdeki yılın planları yeniden gözden geçirilmeye başlanabilir. 

Her şeyin istediğimiz gibi olması umuduyla...






2 yorum:

  1. Fenerbahçemizden kesin galibeyet bekliyoruz, 3 puanla ayrılacağız sahadan

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil