26 Şubat 2011 Cumartesi

David Stern'un Takas Sorunsalı


Önceki gün geride bıraktığımız NBA'in son yıllarda ki en hareketli takasın son günü öncesinde bir çok önemli oyuncu takım değiştirdi.Bu hafta içinde uzun süredir beklenen takasta gerçekleşti, beklenmeyen takaslarda yapıldığı açıklanıp resmi sürede yetiştirilemeyen takasta ve bizim NBA'deki 5 temsilcimizden biri de bu takasla yer değiştirdi.

Bir kaç önemli takastan bahsedersek, bizim için bana göre en önemli takas Semih Erden'i 2. tur draft hakkı karşılığında Boston'dan Cleveland'a gönderen takas oldu.Yaşlı fakat geniş Boston zaman zaman sakatlıklar nedeniyle dakika alsa da şu an geldiği takım da JJ Hickson'un yedeği olarak daha istikrarlı dakika ve sorumluluk alacak bir şans yakalayacak. Bana göre Semih'in en büyük şanssızlığı diğer bir takasla gelen Los Angeles şehrinden ayrılması nedeniyle çok mutsuz olduğu bilinen Baron Davis ile beraber oynamak zorunda olması.Semih Erden NBA'de geleceğini belirleyecek şansı yakaladı. Umarım Mehmet Okur'un Utah'da elde ettiği şansı kullandığı gibi kullanır ve NBA'de kalıcı olur.

Son 2-3 ylık dönemde en çok konuşulan Melo takası sonunda sonuçlandı ve her bence her iki takımda istediğini aldı.Burada benim en çok saygı duyduğum kişi Denver'ın çaylak GM'i Masai Ujiri oldu. Takımı devraldığında salary cap'in 14 milyon dolar üzerinde olan ve lüks vergisi ödeyen bir takımdı Nuggets. Bu sezon ortasına doğru en önemli yıldızının eşinin de istekleri doğrultusunda daha büyük denizlere açılmak istemesi sonrası ortaya çıkan karmaşadan, uzun pazarlıklar sonucu, Nuggets için olabilecek en iyi senaryo gerçekleşti bana kalırsa. Takım lüks vergisinden kurtuldu ve aldığı oyuncular ve verdiği oyuncular karşılaştırılınca da şu ana kadar dedikodu satırlarında yazılan en iyi isimler Nuggets yolunu tuttu.

Takasın diğer cephesi olan Knicks'de ise Amare sonrası takıma gelen ikinci süperstar sonrası Knicks taraftarları Isıah Thomas'ın Knicks'e çarpması ve kontrat çöplüğü olmasından beri ilk defa büyük beklenti içine girdiler. Burada ki en önemli sorun bana göre D'Antoni'nin sistemine çok iyi uyum sağlamış ve kariyerin en önemli dönemini yaşayan oyun kurucu Raymond Felton'ın takımda tutulamayıp, daha önceden de D'Antoni'nin hızlı hücum sistemine uyum sağlayamayacağı bilinen Chauncey Billups ile oynamak zorunda olmaları.NBA yazarları bu konuda üzerinde birleştiği nokta Knicks GM'i Donnie Walsh'un 2012 yılındaki free agent piyasasında Chris Paul,Deron Williams veya Dwight Howard gibi süper yıldızlardan birini alarak süper takımını tamamlamak ve Lakers hanedanı sonrasında yeni hanedanlarını kurmak. Bunun olup olmayacağını zaman gösterecek.

Diğer önemli ve üzerinde durulması gereken takasta Utah Jazz'ın uzun süre sahipliğini yapan ve geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan Sloan'un en büyük destekçisi Larry Millervari bir kararla Sloan'a saygı duruşu tarzı bir hareketle Deron Williams'ı sürekli bir yıldız istediğini dile Rus milyarder Prokhorov'un takımına olan New Jersey Nets'e, Devin Harris ve çaylak Derrick Favors karşılığında takas edildi. Jazz bana kalırsa akıllıca bir hareketle muhtemelen 2 yıl sonra hiç bir şey alamadan kaybedeceği ve Sloan olayından sonra Utah'ın sevilmeyen adamı haline gelen Williams'dan kurtuldu. Nets'de ise Prokhorov mutlu görünüyor. Yeni yıldızının ilk maçını izlemek için Vancouver'daki kayak tatilini keserek, bu yıl ilk defa bir deplasman maçına gitti. Yani şu an için bu takastan da alan memnun, satan memnun.

Bu arada yapılan takasların hepsini görmek için aşağıda ki linke bakabilirsiniz.


Bu noktada başlığa dönecek olursak son dönemlerde yapılan takaslar David Stern'un uzun süredir uygulamaya çalıştığı ve son yıllara kadar da başarılı olduğu eşitlik ilkesi, yeni nesil süperstarların kapitalist sistem karşısında daha fazla sponsorluk beklentisi ya da eşlerinin büyük şehirde yaşama istekleri karşısında büyük hasar almaya başladı. The decision ile zirveye çıkan bu duruma Melo'da son iki üç ay içinde yaşanılanlarla aynı oranda destek verdi.

Murat Murathanoğlu'nun bu konuyu çok güzel irdelediği son yazısını şiddetle öneriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder